Candy

Altijd leuk, wanneer je een appje krijgt van iemand met de vraag: zou jij onze hond willen fotograferen? Tuurlijk wil ik dat, super leuk! Of…

Afscheid

Een compleet andere lading krijgt zo’n shoot wanneer je weet dat de dag dat jij het beestje fotografeert, tevens haar laatste dag op deze aarde zal zijn…
Lieve kleine chihuahua Candy blijkt een tumor in haar kleine kaakje te hebben die niet meer te redden is. Haar kaak is aan het afsterven en dat doet haar onwijs veel pijn. De baasjes zien maar รฉรฉn humane uitweg voor haar, hoe moeilijk en verdrietig ook. En nu hebben ze mij gevraagd om voor een laatste aandenken te zorgen: een paar mooie gedenkwaardige foto’s van hun lieve Candy.

Vlinder

De ochtend van de shoot sta ik in de badkamer mijn haar en make-up te doen, wanneer mijn jongste binnenstrompelt. Net wakker. “Mama, waar ga je heen?” Vraagt ze nog slaperig. Ik vertel dat ik zometeen een shoot heb met een hondje, waarop ze onverhoeds vraagt: “Oh, gaat die dood?”
Flabbergasted. Ik heb haar namelijk helemaal niets verteld over deze shoot of de situatie. Hoe weet ze dit? En even later komt ze met een prachtig gemaakte vlinder aanzetten. Of ik die aan de baasjes wil geven van het hondje dat doodgaat. Kippenvel? Ik wel!

En zo begeef ik mezelf die ochtend met een beetje dubbel gevoel richting het adres waar ik moet zijn. Eenmaal binnen wordt ik begroet door een inimini wezentje dat haar staartje er zowat af kwispelt van blijdschap. Ze heeft pijnstillers gehad en dus is ze een beetje wappie, maar gelukkig heeft ze geen pijn en dat is het belangrijkste. Ik til haar op en ze nestelt zich meteen tussen mijn hals en mijn zachte fluffy jas, waar ze vervolgens minutenlang ligt terwijl ik met de baasjes aan het praten ben. Gut, wat is dit een poppie! Het idee dat deze baasjes haar vanaf morgen moeten missen maakt me erg verdrietig van binnen. Maar ik ben hier met een missie en die zal ik volbrengen ook!

Nog even buiten

Candy doet het super tijdens de shoot. We genieten met volle teugen van haar vrolijkheid en gekke gezichtsuitdrukkingen. Af en toe snapt ze niet helemaal wat we nu van haar willen: eerst moet ze op haar kleedje, maar vervolgens roepen we haar weer en maken gekke geluidjes. Tja, dan kom ik toch weer kwispel-de-kwispel naar jullie toe?
Ook maken we een kleine wandeling in een poging om buiten nog wat foto’s te maken. Het kleine beetje sneeuw wat er de dag ervoor gevallen is, is helaas alweer weg. Nu is het alleen maar nat en koud en dat is te zien aan haar. Ze bibbert zowat van het bruggetje af waar we een aantal foto’s wilden maken. Na slechts een enkele foto besluiten we dat het al genoeg is geweest.

Na de shoot ga ik naar huis en meteen aan de slag. Wetende dat Candy er morgen niet meer zal zijn, wil ik de galerij af krijgen, ook al stop ik daarmee een week aan werkzaamheden in รฉรฉn etmaal. Omdat ik niet alles in รฉรฉn keer af krijg (soms moet je gewoon ook even stoppen en afstand nemen, anders ga je dingen over het hoofd zien) ga ik de volgende dag weer verder. De wetenschap dat deze lieve mensen op dit moment afscheid aan het nemen zijn, maakt het editen niet gemakkelijk en af en toe pink ik een traantje weg. Ik ben zo’n watje hierin!
En dan krijg ik een foto, Candy ligt vredig ingeslapen in haar knalroze mandje, omringt met knuffeltjes, bloemen en… De prachtige vlinder van mijn jongste. Mijn hart smelt en breekt tegelijkertijd.

Slaap zacht lieve Candy. In slechts enkele minuten stal je mijn hart. Je was een heel bijzonder hondje. Dit gedicht is voor jou.

โ™ก
Als ik oud ben, ziek of zwak
als onrust en pijn de slaap verjaagt
doe dan wat onvermijdelijk is
als laatste goede daad

Beslis voor mij en wees niet laf
alleen een daad uit liefde past bij
de onvoorwaardelijke vriendschap die ik je gaf

Vandaag groette ik jou voor het laatst
met mijn kwispelende hondenstaart
Wat jij deed, deed je voor mij
daarmee heb je me nog meer pijn bespaard
en mij voor zinloos lijden bewaard

Een zwaar besluit? Dat snap ik, Maar huil nu niet
het was een wijs en liefdevol besluit dat werd gegrond
op een oud en uniek verbond:
jij mijn baas en ik jouw hond
โ™ก

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s