Hoe maak je de perfecte dierenfoto?

Het lijkt zo makkelijk als de proffessional het doet, maar iedereen die geprobeerd heeft een onvoorspelbaar wezen zoals een hond, kat of paard op de foto te zetten, weet dat dat het alles is behalve dat! Ik krijg dan ook vaak de vraag: hoe doe jij dat toch?

Deze tips kunnen je helpen om โ€˜het perfecte dierenplaatjeโ€™  te schieten.

Tip 1: let op je omgeving

Voordat je ook maar je camera (of telefoon) tevoorschijn haalt, kijk eens om je heen. Wil je echt dat lege kopje koffie zien die op de salontafel achter je kat staat? Of sluipt er een ongewenste tuinslang door het gras waar je je hond wilt fotograferen, zorgend voor een niet zo elegante afleiding?
Een rustige achtergrond is de perfecte basis voor de perfecte foto. Kijk desnoods eerst door je  lens om te zien of dergelijke items afbreuk doen aan je fotoโ€™s. Ik doe dat namelijk ook, op iedere locatie opnieuw!

Dat gezegd hebbende, in sommige gevallen kun je bepaalde attributen juist wรฉl gebruiken om net dat beetje extra aan de foto te geven.

Tip 2: gebruik natuurlijk licht

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Nog beter, probeer te spelen met het aanwezige licht! Als je buiten fotografeert probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Ik hoor tijdens mijn shoots mensen zo vaak zeggen: Yes! De zon komt erbij, nu is het perfect! Uhm, nou nee! De zon is je grootste vijand! Fotograferen in de volle zon maakt namelijk harde schaduwen. Ook heb je de kans op โ€˜geknepenโ€™ oogjes door het felle licht. Of de zon schijnt of niet, heb je niet echt in de hand natuurlijk. Wat je wรฉl  in de hand hebt is je locatie. Zoek een plek in de schaduw, of creรซer deze met behulp van een schaduwdoek of parasol. Of โ€“ mocht de zon komen en gaan โ€“ wacht even tot er weer een wolk voor zit.

Het is ook geen wonder dat veel fotografen zweren bij het โ€˜Golden Hourโ€™. Dat is het uur voordat de zon op- of ondergaat. Dit zorgt namelijk voor prachtig, warm licht en daardoor ook warme fotoโ€™s.

Fotografeer je binnen? Probeer dan gebruik te maken van het natuurlijke licht door de ramen of anders van het licht van de lampen in huis. Persoonlijk vind ik licht van buiten het mooist, maar toch kun je leuk spelen met een simpel bureaulampje. Probeer het eens uit!

Tip 3: Focus op de ogen

Portretten van dieren zijn niet eens zo verschillend dan portretten van mensen. Automatisch kijken we naar de ogen van iemand. Daar vind je iemands karakter, hun stemming, hun ziel. Bij dieren is dat niet anders en daarom is het uiterst belangrijk om de ogen goed scherp te hebben. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je portret, wat de foto absoluut ten goede komt. Focus daarom altijd op de ogen en dan met name het oog dat het dichtst bij de camera is.

Tip 4: Verwacht het onverwachte

Dieren zijn onvoorspelbaar en doen altijd iets wat je niet aan ziet komen. Al lijkt de sessie voorbeeldig te beginnen, be prepared! Zorg dat je een hoge sluitertijd hanteert, ook al lijkt dat niet direct nodig. Want trust me: zo snel als er iets gebeurt, kun jij je sluitertijd niet aanpassen en ben je dus te laat! Donโ€™t say I didnโ€™t warn you!
Voor de mensen die niet hun eigen instellingen kiezen, maar gebruik maken van de automatische stand: op de meeste cameraโ€™s zit een sport of dieren stand. Gebruik die! Fotografeer je met je mobiel, dan is het eigenlijk een kwestie van geluk of een hele goeie camera die snel โ€˜nadenktโ€™.

Tip 4: Get down and dirty!

Fun fact: ongeveer de helft van een shoot lig of zit ik op de grond. Niet omdat ik โ€™s werelds meest luie fotograaf ben, maar omdat dat vaak het mooiste beeld oplevert. Een gouden regel hierbij is: blijf op ooghoogte van je onderwerp. Heb je een puppy of een teckel voor je lens? Of zoals in dit geval een konijn? Voor het mooiste beeld lig je dan op je buik en houd je de camera net iets boven de grond. Reken maar dat dat een oefening is voor je buik- en rugspieren รฉn je armen; zo heb je meteen een perfect excuus om die week een keer de sportschool over te slaan!

De uitzondering op die ooghoogte regel is paardenfotografie! Paarden staan natuurlijk al op ooghoogte en veel mensen zijn daarom ook verbaasd wanneer ik weer eens een snoekduik in de modder neem. Maar juist om de imposante uitstraling van een paard naar voren te doen komen, fotografeer je hem het beste van onderaf. Dit hoeft niet altijd, maar probeer het eens.

Hetzelfde principe kun je overigens ook toepassen op grote honden. Het zal heel tegenstrijdig voelen om plat op de grond te gaan liggen fotograferen voor een kolos als een Duitse Dog, maar trust me, het levert een waanzinnig perspectief op!

Tip 5: Itโ€™s all about perspective

Een aanvulling op de vorige tip is: probeer eens een ander perspectief. In de fotografie wordt dat โ€˜compositieโ€™ genoemd.
Door te spelen met verschillende manieren om naar je onderwerp te kijken, maak je je fotoโ€™s niet alleen interessanter en anders, maar heb je ook lekker afwisseling in je fotoโ€™s.
Fotografeer bijvoorbeeld je onderwerp ook eens van achteren. Daar denken we niet zo snel aan als we fotoโ€™s maken, maar het kan zรณ mooi zijn!
Een foto een puppy van bovenaf genomen terwijl hij naar jou opkijkt, geeft ook een leuk effect.
Een kat bovenin zijn krabpaal, kun je vanuit zijn ooghoogte nemen door op een krukje te gaan staan, maar misschien kun je ook op de grond liggen en hem van onderaf nemen. Of een eekhoorntje op een kippenhok, lichtelijk van onderaf gefotografeerd. Had ik niet de moeite genomen om mijn lijf in die onmogelijke bocht te wringen, was de uitkomst niet hetzelfde geweest.

Tip 6: Kom dichterbij

Dat ene vlekje op zijn voorhoofd. Dat schattige kattenpootje dat omhoog steekt als die slaapt. Die lompe hondepoot die je uit enthousiasme in je gezicht high-fivet als je niet uitkijkt. Het wijze oog van jouw trouwe paard. Allemaal details. Durf daar eens op in te zoomen. Niet alles van een dier hoeft altijd in beeld. Sterker nog, soms zegt dat ene detail meer dan duizend fotoโ€™s waar hij volledig op staat.
Probeer wel al tijdens het fotoโ€™s maken dichterbij te komen โ€“ of als  je een goeie zoomlens hebt โ€“ verder in te zoomen. Achteraf een foto croppen (uitsnijden) kan natuurlijk ook, maar als je dat teveel doet, gaat dat ten koste van de kwaliteit van de foto. Hoe minder pixels je weg hoeft te croppen, hoe beter!

Tip 7: Have fun!

Het klinkt een beetje als een leuke laatste afsluiter, deze laatste tip, maar eigenlijk is het key voor goede fotoโ€™s!
Dieren zijn als kleine emotionele sponzen en ze voelen ons haarfijn aan. Wanneer je gestrest bent, zullen ze dit voelen en ook gespannen raken. En een dier dat niet lekker in zijn โ€˜vachtโ€™ zit (pun intended) zal jou โ€˜afgeplatte orenโ€™ en/of โ€˜bezorgde ogenโ€™  geven die zich niet goed vertalen op jouw โ€˜perfecte plaatjeโ€™. En dan issie niet zo perfect meer!
Dus, haal diep adem, go with the flow, neem jezelf vooral niet te serieus en vergeet niet om plezier te hebben!

XXX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s